HARM VLASSAK - MANAGER BEDRIJFSBUREAU
Onze globetrotter. De man die het liefst de wereld over gaat. Met of zonder plan. Per trein, camper, vliegtuig, of over het water. Hij trekt er graag op uit. Gelukkig zijn ook zijn vrouw en 2 kinderen met het reisvirus besmet. Zo belandden ze al in de jungle, ontmoetten al duikend prachtige schildpadden, gingen bergop en gelukkig ook weer af en werden wakker in een weiland wakker tussen de koeien (“Hey hallo goedemorgen, koffie?”). Wie wil er niet slapen aan de Middellandse Zee, overal en nergens duiken en genieten van exotische streekgerechten. Van Aruba, de Amerikaanse maagdeneilanden, Amerika, Egypte, Thailand tot zeer recent Madeira.
Ons buitenmens, die in de weekenden veelal onder water te vinden is. Met zijn duikclub uit Heythuysen, Nederland (en ook het buitenland) op de bodem ontdekt. Die de meest bijzondere plaatjes kan laten zien van “hele gewone” watertjes in de buurt. De man van de ongebaande paden zowel onder als boven water. Die man.. is al bijna zijn hele leven deel van Smolenaers. De kleine jongen die in groep zeven van de basisschool, al fietscrossend of met zijn skelter het huidige industrieterrein onveilig maakte, werd door Ber aan het werk gezet. Voor 2,50 gulden per dag hielp hij het terrein bouwklaar maken: regenpijpen leggen, graven en opruimen. Toen hij op het Sint Jansberg de technische opleiding ging volgen kwam hij in de weekenden helpen met poetsen en langzaam aan mocht hij ook de machines gaan bedienen. “Zo gaaf als je dan ineens achter zo’n apparaat mag staan. De zaag, de pons-nibbel en de kantbank… hij slurpte alle kennis van de vakmannen op.
Na het specialisatiejaar, het 7e jaar metaal op het Sint Jansberg, stroomde Harm in het tweede van de MTS in. Daar belandde hij via een stage op het Robot Centrum van de TU in Eindhoven. Daar stond een kantbank waar niemand mee kon werken. Behalve… ja hoor: onze Harm. Hij schreef een lesprogramma voor studenten en mocht 1 keer per week gebruik maken van de aanwezige computers om het internet te ontdekken. Bedenk even dat computers destijds (1995) enorme kasten waren en het internet zo klein als een handjevol sites. De liefde voor automatisering bloeide op. Na de MTS volgde Harm nog heel veel cursussen maar vooral zijn computerkennis groeide enorm. Wat hij direct kon toepassen bij zijn weekend-/vakantiebaan bij Smolenaers. Ber bleef herhalen; als je klaar bent met leren, kom je maar fulltime bij mij werken. En zo begon Harm in de werkplaats.
Toen er bij Smolenaers iemand nodig was op kantoor, die handig was met computers, was het meteen duidelijk; Harm. Met een illegale versie van Autocad (stttt tegen niemand zeggen) werd een begin gemaakt. Tegenwoordig zijn er door automatisering ook veel tijd- en kostenbesparingen mogelijk. Inmiddels heeft hij duizend-en-één stappen gezet en Smolenaers op het huidige niveau gebracht. In beweging blijven, steeds vooruitdenken, soms anders durven denken en creatief naar de processen kijken. ‘Ik ben altijd bezig met wat nog beter kan. We staan altijd open voor vernieuwing. Technisch gezien hebben we goede machines maar minstens zo belangrijk: je team op een fijne manier meekrijgen. Met onze vakmensen verloopt de samenwerking heel goed. Dat vind ik heel belangrijk! We moeten wel de tijd en de ruimte nemen om te blijven ontwikkelen en de juiste stappen op het juiste tempo te zetten. Paul en Mark zijn hele goede vragenstellers, Martijn is -net als ik- een procesverbeteraar, Leon geeft gas waar nodig en waar zouden we zijn zonder onze vakmannen. Zo heeft iedereen een eigen rol zowel op kantoor als in de werkplaats.’
Harm, dankjewel voor jouw vooruitziende blik. Jouw manier van kijken, je manier van dingen aanpakken, de kar durven trekken en altijd klaar om te helpen. Die man die ruim en wijds kan denken. Dat zal veel met jouw avontuurlijke drive te maken hebben. En als je dan eens een hele enkele keer niet in je hum bent weten wij; laat hem maar weer even onder water duiken of zijn veld verruimen. Even op avontuur, want dan breng jij die vibe van vernieuwing ook altijd weer mee naar kantoor. En daar genieten wij dan weer van. Harm, Merci.